Printer Friendly

New privacy for a formerly public front yard.

New privacy for a formerly public front yard

Screened from the street, this entrance garden is a shady retreat in what used to be an open-to-the-public front yard.

Since the house occupies a narrow bench of land overlooking the Clearwater River and Lewiston, Idaho, its garden area has always been limited, and the lawn surrounding it was "just something to mow and rake.' Owners Karen and Wynne Blake asked landscape designer James E. Haney to plan a less demanding, more private garden.

You see the results above.

Leveling the front yard, which had sloped upward to the street, and paving it with brick made the usable, easy-care outdoor sitting area. Surrounding it with a 6-foot-tall solid fence gave privacy.

Along the street, the fence's concrete footing acts as a retaining wall; 4-by-4 fence posts attach with metal straps.

For a finished look outside and in, 1-by-6s face both sides of the fence; 2-by-6s laid flat cap the barrier, whose stain matches the putty tan paint of the house.

Shaded by European birch and conifers, the garden stays cool and inviting all day. Wrought-iron gates, though light in feeling, discourage casual trespassing by neighborhood dogs.

Photo: Solid fence and new garage hide entrance garden from the street; towering trees cool it during the summer

Photo: Brick paving in courtyard was laid on sand by owners, working within framework of 2-by-4s. Steps lead 2 1/2 feet up to driveway; rhododendrons and other shade lovers fill beds at foot of fence
COPYRIGHT 1984 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1984 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Aug 1, 1984
Words:249
Previous Article:"Golden nugget" ... cinderella cousin of florists' calceolaria.
Next Article:Success with spinach? The secret is good timing.
Topics:


Related Articles
Private courtyard behind the stucco-wood fence.
They re-landscaped in three directions.
Corner-lot privacy with berm of broken concrete and plants.
Splashing oasis just inside this Fresno front entry.
Trellis and screen for front-yard privacy.
Facelift also adds security, interior garden.
New privacy in front, new usefulness in back ... on a limited budget.
Privacy without walls.
Seeking shelter: This remodeled front yard adds privacy and an escape from the wind.
Small wonder: a string of outdoor rooms makes every inch count.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters