Printer Friendly

In just 200 square feet, kitchen, dining, and no claustrophobia.

In just 200 square feet, kitchen, dining, and no claustrophobia

A one-person kitchen next to, but separated from, a dining room is what Joan Loeken wanted in her small Seattle house. Designer Paul Von Rosenstiel fitted both into just over 200 square feet, yet neither room is cramped.

To keep the cook in the tiny 8- by 12-foot kitchen from feeling claustrophobic, he provided natural light and open spaces without putting kitchen preparations and equipment in sight from other rooms. At one side, a counter turns a corner that's open to the living room; an adjoining partial wall stretches up, masking the back of the refrigerator and screening views of the rest of the kitchen.

The kitchen has only one conventional window--which maximizes the amount of wall space for cabinets and storage--yet it's bright and airy. White walls and cabinets help make the room seem more spacious; they also reflect light admitted by the clerestory windows.

The 9- by 12-foot dining room is just a step away from the kitchen. A 3- by 7-foot fir-paneled door (see upper right photograph) can close off the opening between the rooms.

In the kitchen, cupboard doors are particle board covered with plastic laminate. The storage cabinet shown above has a glass door framed in fir on the dining side, in keeping with the open feeling of the rooms.

Photo: Notched to counter height, wall gives cook view to living room. Clerestory windown above long beam bring in light, open for ventilation

Photo: Rolling barn-type door closes off kitchen. Short wall lets rooms share light

Photo: Tiny kitchen borrows volume from living and dining areas by using partial walls (shaded); clerestory windows bring light to all three areas

Photo: Door slides on custom-made walnut track and rollers. Dowel set into wall acts as doorstop

Photo: Easy storage, easy access: glassware and dishes go in on kitchen side, can be taken out on dining side
COPYRIGHT 1984 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1984 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Oct 1, 1984
Words:320
Previous Article:A double-savings hillside house.
Next Article:Study balustrades ... they're sandwiched.
Topics:


Related Articles
Storage column instead of a wall.
Room partition gives then efficient work space, family dining.
Squeezing in a vest-pocket "Victorian." (Victorian house's design)
TREASURE ISLAND CASINO OPENS NEW EXPANSION; 78,000 SQUARE FOOT ADDITION CONTAINS MAJOR RESTAURANTS, LOUNGE, BANQUET ROOM, MORE GAMING
Why Members Prefer the Napa Valley Experience.
New Home on the Range; Reata Restaurant to Open in Sundance Square.
Opening up: The raised ceiling, wall of glass, and muted palette visually expand the space.
Quality time: room to gather or relax apart.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters