Printer Friendly

Head-to-toe remodel: new roof, study, deck.

Head-to-toe remodel: new roof, study, deck

Starting over is sometimes the best idea. That was the case with the top-level deck at the back of Carne and Ron Barnett's house in Oakland. An existing balcony faced the view, but its design was badly flawed. Though it was just outside the living room, you had to go through a tiny study wing to reach it. (The study's almost-flat roof often leaked, another problem that was solved with this remodel.) The balcony's inexplicable solid railing blocked sight lines. Finally, its two-story underpinnings looked odd and rickety. San Francisco architect Edward Kaplan addressed both the practical and esthetic dilemmas, including the house's lack of architectural coherence. With a 5-foot cantilever, he created room for the study to expand; its new gabled roof echoes the house's main gable. He replaced the old balcony with a redwood deck running the length of the living room and nearly the depth of the study. New French doors in the living room open directly to the deck, as does a glass door in the study. The railing was opened to welcome the view. Last, the architect put a large trellis over one end of the deck, creating a shaded sitting and dining area. Taking his cue from the tile roof, Kaplan played up the house's latent Mediterranean character by treating the new 8-by-8 deck supports as columns in an arcade. Viewed from the garden, the new stuccoed arch-wall forms a tall loggia. In another nod to the Mediterranean idiom, Kaplan put decorative (not supporting) curved brackets under the cantilevered section of the study.

PHOTO : Expansive, view-oriented deck has sunny section off trellis-shaded dining end. Glass door

PHOTO : leads to enlarged study

PHOTO : Before, elevated deck on spindly posts seemed temporary. After (right), extra

PHOTO : square-footage, open railing, expanded study (gabled wing), and arched deck supports

PHOTO : contribute new practicality and a Mediterranean look in keeping with tile roof
COPYRIGHT 1990 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1990 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Apr 1, 1990
Words:320
Previous Article:Knocking out walls made room for a steam shower.
Next Article:Why the wedge? It adds light and width to the stairway.
Topics:


Related Articles
Right over the concrete, a curvey new deck.
A big surprise behind this 1908 Seattle workman's cottage.
New third story and three decks take 36 years off its age.
They push out the back, linked indoors to a wide deck.
Two decks and a sunroom make the difference.
Their new deck gives them more space, garden access, storage.
Remodel strategies: 3 ways to grow.
Solution for a steep slope: big deck with built-in planters.
Remodeling a flat-roofed house for energy efficiency and more.
Remodeling for passive cooling.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters