Printer Friendly

Cantilevering on two levels for dining room, spa.

Perched high atop Portland's western hills, Penny and Bill Ritchie's house had a fabulous view. What it didn't have was a dining room that took advantage of it. First, architect John Hasenberg determined that the house's steel framework could carry more weight. Then he added wooden posts and a beam upstairs for the dining area and reinforced the lower-level steel to support a spa area in front of the master bedroom (see diagram above). Total space gain on the upper level is 130 square feet, including an added push from an angled glazed wall.

To reach the lower level, a new stairwell replaces a tortuous spiral staircase. Below, the Ritchies gained 96 square feet. A self-contained spa rests on a tiled platform, leaving room for exercise equipment. Trees provide privacy.
COPYRIGHT 1990 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1990 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jul 1, 1990
Words:130
Previous Article:Questions about gray water; is it safe, legal? How can you collect and use it in your garden?
Next Article:Demolition, then a marriage of old and new.
Topics:


Related Articles
Going up over an old "boxcar." (ranch house remodeling)
They added this to the back of their ranch house?
A sunny new kitchen joins a sunny breakfast room.
Downstairs: a unifying hallway. Upstairs: a more usable deck.
A four-story box that doesn't feel boxy at all.
Instead of a Himalaya trek, three new decks with easy access.
An addition brought them a new dining room, living room, and bedroom.
They put the skeleton on the outside.
Head-to-toe remodel: new roof, study, deck.
Expanding under the eaves.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters