Printer Friendly
The Free Library
22,695,004 articles and books

CME questions: antiphospholipid syndrome.

1. The international consensus statement on classification criteria for antiphospholipid syndrome (Sapporo criteria) includes laboratory and clinical criteria. The laboratory criteria include:

a. Any antiphospholipid antibody documented by ELISA ELISA (e-li´sah) Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay; any enzyme immunoassay using an enzyme-labeled immunoreactant and an immunosorbent.

ELISA
n.
 

b. Moderate to high titer IgG, IgM, or IgA anticardiolipin antibody only

c. Moderate to high titer IgG or IgM anticardiolipin antibody or positive lupus anticoagulant

d. Biologic false positive serologic test for syphilis serologic test for syphilis Any assay for detecting antibodies to Treponema pallidum antigens. See RPR test, Syphilis, TPI, VDRL.  and lupus anticoagulant

2. The international consensus statement on classification criteria for antiphospholipid syndrome ("Sapporo criteria") includes laboratory and clinical criteria. Clinical criteria include:

a. Vasculitis Vasculitis Definition

Vasculitis refers to a varied group of disorders which all share a common underlying problem of inflammation of a blood vessel or blood vessels. The inflammation may affect any size blood vessel, anywhere in the body.
 or pregnancy loss only

b. Arterial or venous thrombosis only

c. Thrombocytopenia, thrombosis, and pregnancy loss or pre-eclampsia

d. Vascular thrombosis or pregnancy morbidity, including recurrent early losses, late loss, or premature births due to severe pre-eclampsia or severe placental insufficiency

3. Autoimmune antiphospholipid antibodies:

a. Represent a spectrum of auto antibodies directed at phospholipid-binding plasma proteins

b. Represent a spectrum of antibodies directed specifically at cardiolipin only

c. Interfere with hemostasis by increasing plasma levels of prothrombin

d. Represent an autosomal recessive genetic disorder due to a single gene mutation

4. Which is thought to increase likelihood of thrombosis in an aPL(+) individual, in keeping with the "second hit" hypothesis?

a. Inherited thrombophilia such as factor V Leiden factor V Leiden Hematology A variant of factor V present in 3%-8% of Caucasians associated with a ↑ risk of DVT. See LETS, Hereditary thrombophilia.  

b. Oral contraceptives

c. Prolonged immobilization

d. All of the above

5. The most common presentation of arterial thrombosis in antiphospholipid syndrome (APS) patients is:

a. Aortic occlusion

b. Stroke and transient ischemic attack Transient Ischemic Attack Definition

A transient ischemic attack, or TIA, is often described as a mini-stroke. Unlike a stroke, however, the symptoms can disappear within a few minutes.
 

c. Digital gangrene

d. Renal artery thrombosis renal artery thrombosis Acute renal arterial thrombosis, renal artery occlusion Nephrology Abrupt occlusion of RA which, if complete, may cause permanent renal failure; loss of function of one kidney may be asymptomatic as 2nd  

6. Hematologic manifestations associated with APS include:

a. Thrombocytopenia, Coombs positive hemolytic anemia, and thrombotic microangiopathic hemolytic anemia mic·ro·an·gi·o·path·ic hemolytic anemia
n.
The fragmentation of red blood cells because of narrowing or obstruction of small blood vessels.
 

b. Thrombocythemia

c. Thrombocytopenia only

d. Thrombocytopenia with bone marrow fibrosis

7. Antiphosopholipid-related nephropathy is characterized by presence of renal biopsy findings of:

a. WHO class IV glomerulonephritis glomerulonephritis: see nephritis.  

b. Necrotizing necrotizing /nec·ro·tiz·ing/ (nek´ro-tiz?ing) causing necrosis.
Necrotizing
Causing the death of a specific area of tissue. Human bites frequently cause necrotizing infections.
 vasculitis

c. Thrombotic microangiopathy with glomerular glomerular /glo·mer·u·lar/ (glo-mer´u-ler) pertaining to or of the nature of a glomerulus, especially a renal glomerulus.

glo·mer·u·lar
adj.
 thrombi thrombi /throm·bi/ (throm´bi) plural of thrombus.  and atrophy

d. Amyloid deposition

8. The most common cardiac manifestation of APS is:

a. Atrial thrombus

b. Valvular heart disease Valvular Heart Disease Definition

Valvular heart disease refers to several disorders and diseases of the heart valves, which are the tissue flaps that regulate the flow of blood through the chambers of the heart.
, especially aortic and mitral regurgitation

c. Thrombotic cardiomyopathy

d. Restrictive cardiomyopathy

9. Which of the following statements regarding obstetric complications of APS is false?

a. The two greatest risk factors for fetal loss are high titer IgG anticardiolipin (aCL) and a history of prior fetal loss.

b. Obstetric complications may include early severe pre-eclampsia and/or HELLP syndrome.

c. Screening of every pregnant woman for aCL and lupus anticoagulant (LA), regardless of obstetric history, is now recommended.

d. Concordance of aCL and LA tests are incomplete, so both must be checked if APS is suspected.

10. Which of the following statements regarding treatment of APS manifestations is false?

a. No prospective data exist to support prophylactic treatment of asymptomatic aPL(+) patients, but high titer patients are often treated with low-dose aspirin.

b. Standard treatment of a single arterial thrombosis is anticoagulation with aspirin 325 mg in combination with warfarin at an INR of 3.5-4.0.

c. Standard treatment of recurrent pregnancy loss associated with aPL is low-dose aspirin and a prophylactic dose of subcutaneous heparin.

d. Precise type, duration, and intensity of anticoagulation is still in question for many patients with aPL-related thromboses.

Answers to CME Questions

1. C, 2. D, 3. A, 4. D, 5. B, 6. A, 7. C, 8. B, 9. C, 10. B
COPYRIGHT 2005 Southern Medical Association
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2005, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

 Reader Opinion

Title:

Comment:



 

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:CME Topic
Publication:Southern Medical Journal
Geographic Code:1USA
Date:Jun 1, 2005
Words:543
Previous Article:Antiphospholipid syndrome: review.
Next Article:Treatments for Alzheimer disease.
Topics:



Related Articles
Letter from the Editor.
Precordial catch syndrome. (Featured CME Topic).
Southern Medical Journal CME topic: alcohol.
Southern Medical Journal featured CME topic: complementary and alternative medicine.
Southern Medical Journal CME topic: antiphospholipid syndrome.
Antiphospholipid syndrome: review.
Southern Medical Journal CME topic: diagnostic tests for rheumatic disease.
Southern Medical Journal CME topic: insulin resistance and inflammation in polycystic ovarian syndrome.
Southern Medical Journal CME Topic: psychosomatic pain: new insights and management strategies.
Southern Medical Journal CME topic: irritable bowel syndrome.

Terms of use | Copyright © 2014 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters