Printer Friendly

Built to block street noise.

Garage is a buffer. Street-exposed windows are minimal

SINCE SOUND TRAVELS in a straight line, the best way to block noise is to place something solid between its source and the listener. Both the siting and design of this two-story house use that strategy to minimize the problem of noise from a busy street.

The house sits sideways on its lot in Menlo Park, California, with the garage as a streetside buffer. Because noise can sneak through any opening, architect Victor H. Lee limited street-exposed windows and doors as much as possible.

The main living area sits behind the garage and faces away from the noise. Its solid-core entry door has flanking glass block windows, which admit light but reflect sound. On the opposite side of the 22- by 34-foot room, a huge window wall opens onto a deck sheltered by the wings of the house. In one wing, the kitchen's window bay faces the deck, sharing the benefits of the protected space.

Upstairs, the master suite gains light and views from the window wall. The windows opening toward the street were kept small.
COPYRIGHT 1993 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1993 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:house design
Author:Whiteley, Peter O.
Publication:Sunset
Date:Sep 1, 1993
Words:184
Previous Article:Learning to sail San Francisco Bay.
Next Article:Deetjen's Big Sur Inn.
Topics:

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters