Printer Friendly

A struggle for rights.

How much do you know about Rosa Parks and the civil rights movement of the 1950s and 1960s? After you have read our play and time line (pp. 6-9), answer the questions. Then check the score key below. (Your teacher has the correct answers.)

--1. Which of the following enforced segregation by race?

A. Brown v. Board of Education

B. Civil Rights Act of 1964

C. Jim Crow laws

D. Rosa Parks's test case

--2. Which organization did Rosa Parks join as a young woman?

A. Democratic National Convention

B. Ku Klux Klan

C. Little Rock Nine

D. NAACP

--3. How did Rosa Parks earn a living after moving to Montgomery?

A. as a seamstress

B. as a secretary

C. as a teacher

D. as a waitress

--4. About how long did the Montgomery bus boycott last?

A. six weeks

B. six months

C. just over a year

D. just over three years

--5. Rosa Parks was honored by having her casket lie in state where?

A. U.S. Capitol rotunda

B. U.S. Supreme Court

C. Washington Monument

D. White House

--6. Which of these words means "unfair treatment based on prejudice"?

A. boycotting

B. discrimination

C. intimidation

D. unanimous

--7. E. D. Nixon wanted to use Rosa Parks's arrest as what?

A. an example of desegregation

B. a Freedom Ride

C. a test case

D. a voter-registration drive

--8. What kind of protest was held by black students at a North Carolina lunch counter in 1960?

A. Freedom Ride

B. sit-in

C. voter registration

D. walk-in

--9. Who had to be protected by federal troops in order to attend the University of Mississippi in 1962?

A. John F. Kennedy

B. Martin Luther King Jr.

C. James Meredith

D. Rosa Parks

--10. In 1964, Freedom Riders helped Southern blacks do what?

A. attend all-white high schools

B. desegregate lunch counters

C. get health insurance

D. register to vote

HOW DID YOU RATE?

7 to 10 correct: Pat yourself on the back.

4 to 6 correct: You can do better.

0 to 3 correct: You can do much better.

ANSWERS

1. C

2. D

3. A

4. C

5. A

6. B

7. C

8. B

9. C

10. D
COPYRIGHT 2005 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2005, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

 Reader Opinion

Title:

Comment:



 

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:Rosa Parks and civil rights movement
Publication:Junior Scholastic
Geographic Code:1USA
Date:Nov 28, 2005
Words:370
Previous Article:A Great American.
Next Article:Teens and smoking.
Topics:


Related Articles
She kept her seat--and changed America.
Chronicles of the movement: the greatest hits among the important books that have shaped the record of America's civil rights struggles.
To whom it may concern: memoirs of civil rights leaders, some never written, put flesh on the story of the Movement.
1955: moving to the Front of the bus: during the Montgomery bus boycott, blacks used their wallets as weapons in the struggle for civil rights.
Rosa Parks.
Mother of civil rights hands down her legacy: Rosa Parks gave birth to a movement and set the bar for future generations.
Tracing history: taking cues from civil rights leaders, the immigration and disability rights movements are making great strides.
KEEPING KING'S DREAM, MESSAGE ALIVE CIVIL-RIGHTS PIONEER TO BE SPEAKER AT SIMI VALLEY OBSERVANCE MONDAY.
A question of power: urbanizing the human rights framework.

Terms of use | Copyright © 2014 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters